Към Апелативна прокуратура - Варна все още няма постъпила информация във

...
Към Апелативна прокуратура - Варна все още няма постъпила информация във
Коментари Харесай

Прокуратурата: МВР не работи съвместно с нас против купуване на гласове преди изборите

Към Апелативна прокуратура - Варна към момента няма постъпила информация във връзка със взаимна акция с Министерство на вътрешните работи във връзка обезпечаване на естественото протичане на предварителните парламентарни избори и противопоставяне на битовата престъпност. Това оповестиха публично от Апелативна прокуратура - Варна. 

" Съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на закононарушения е пълномощие на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи. При определяне на данни за осъществено закононарушение органите на Министерство на вътрешните работи са длъжни да уведомят неотложно по компетентност дежурен прокурор. Прокуратурите в Апелативен район - Варна са в подготвеност неотложно при докладване на данни за осъществено закононарушение от какъвто и да е темперамент да работят съгласно пълномощията си – да образуват досъдебно произвеждане, да управляват и дефинират последващите дейности по отношение на доказването и документирането на незаконната активност, да привлекат към наказателна отговорност съпричастни към нея лица ",. 

Държавното обвиняване припомня, че близо две години няма подписано съглашение сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата за основаването на взаимен щаб за противопоставяне на закононарушения, осъществени против изборните права на жителите.

Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в наредбата на член 18, алинея 5 от Изборния кодекс, според която „ основният прокурор и министърът на вътрешните работи сформират взаимни щабове (екипи) за оперативно взаимоотношение в битката против закононарушенията, свързани с изборния развой. Щабовете (екипите) работят по време на цялата предизборна акция “.

Нормата е императивна и задължава основния прокурор и министъра на вътрешните работи да провеждат и обезпечат взаимоотношението на ръководените от тях институции. При всяка една от отминалите изборните акции, както и за актуалната, от страна на управлението на Прокуратурата на България е отправяна покана за регламентиране на взаимни дейности против този тип закононарушения, като досега Министерството на вътрешните работи не е откликнало, показват от Апелативна прокуратура - Варна.

Припомняме, че преди вота на 2 април стартират акции против пазаруване на гласове и битовата престъпност в разнообразни обитаеми места в цялата страна. В инспекциите вземат участие полиция, жандармерия, Националната организация за приходите и Българската организация по сигурност на храните. До края на деня се чака от Министерство на вътрешните работи да разгласят и резултати.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР